Doedelzakspeler doedelzak karakteristieke Schotse

Schotse Doedelzakmuziek

Afkomstig uit Schotland mag de doedelzak gerust een van de markantste muziekinstrumenten van het westelijk halfrond worden genoemd. Voor speciale gelegenheden kan de doedelzakspeler of groep Bagpipe Players een zeer waardevol element zijn. Bijvoorbeeld tijdens culturele dagen met Schotse elementen, openingen van bedrijven met Schotse connecties en ook bij uitvaarten kan de doedelzakspeler worden ingezet. Overal waar feestelijkheden zijn, is muziek van de Schotse doedelzak op zijn plaats. Huwelijk verjaardag, braderie, een markt of  een opening, de doedelzakmuziek geeft elke gelegenheid een bijzonder cachet.Het geluid is onmiskenbaar en reikt vaak erg ver. Menigeen wordt er hoe dan ook door aangetrokken, want naast het muzikale aandeel, is er  ook een visueel aspect.

Het meest in het oog springende deel van het kostuum is ongetwijfeld de 'kilt' met het karakteristieke ruitpatroon., de 'tartan', waaruit zich de familie of groep ('clan'), dan wel de persoonlijke voorkeur laat afleiden. Er zijn er honderden verschillende varianten van. Verder zien we het tasje, 'sporran' genaamd, waarin kleine zaken als autosleutels en kleingeld worden bewaard. De kilt wordt aan de bovenzijde op zijn plaats gehouden door een riem met gesp.

Onder de blote knietjes begint een lange, wollen kous, meestal wit of creme, maar soms een andere kleur, van zuivere wol van Schotse schapen. De schoenen met hun lange, gewikkelde veters heten 'Ghillie brogues'. 

Doedelzakspeler RON MCNALLY

Schotse doedelzak leent zich uitstekend op uw bruiloft, trouwfeest, bedrijfsfeest, braderie of winkelcentrum als ook op uw etentjes en party's kan het een aangename verrassing zijn. Het is ook een uitstekende aanvulling van optochten en braderijen. Vergeet vooral niet uw opening van uw winkel een exclusief tintje te geven. Belangrijk is de Schotse muziek volgens het juiste decorum te brengen. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is het dragen van de juiste kledij. In de oervorm van het instrument worden één of meerdere pijpen, meestal met een enkel riet in de mond gestoken en vormen de mond en de wangen de luchtkamer.

Er wordt dan vaak circulaire ademhaling toegepast; de keel wordt gesloten en de druk in de wangen houdt de trilling in de rieten op gang terwijl men door de neus inademt. (Deze ademtechniek wordt door didgeridoospelers gebruikt en ook bespelers van vrijwel alle blaasinstrumenten in de hedendaagse gecomponeerde muziek en in de jazz gebruiken af en toe deze blaastechniek.) Aarzel niet om contact op te nemen indien u een evenement wil opfleuren met de typisch Schotse muziek en laat de dames het plezier hebben over het gissen van het ondergoedonder de schotse mannelijke rok.

Er is waarschijnlijk geen instrument ter wereld dat zo duidelijk in verband wordt gebracht met een land als de doedelzak. Dit Schotse blaasinstrument brengt op talrijke gelegenheden een speciale sfeer. Bijvoorbeeld introducties, recepties, huwelijksinzegeningen en openingen.

Optreden: in overleg.

Informatie aanvragen

Of bel: 0251 822264

 Nieuw geplaatst op onze website


Heksen Heksenbruiloft Bride Witches

Heksen Heksenbruiloft Bride Witches

Meer lezen..
Heksen Sweet Witches

Heksen Sweet Witches

Meer lezen..
Kinderfeestjes en Babyshowers

Kinderfeestjes en Babyshowers

Meer lezen..
Bouwprojecten Animatieteam

Bouwprojecten Animatieteam

Meer lezen..